Muzikálová divadelní sezona 2016/17 bude v Městském divadle v Brně především ve znamení novinek – kromě notoricky známé “koňské opery” Limonádový Joe zazní na jevištích divadla z Lidické třídy nový německý historický muzikál Jeanne d´Arc, bláznivá hit komedie s názvem Beatles a originální jazzový muzikál Milana Uhdeho a Miloše Štědroně Viki kráčí za štěstím.

“Naši tvorbu charakterizuje především to, že už řadu let uvádíme 80% původních nebo u nás dosud neuvedených děl. Jen letošní rok jsme zahájili českou premiérou Titaniku, následuje u nás dosud nehraná rocková opera Evangelium o Marii a následně uvedeme rovněž v české premiéře pohádkový muzikál Prodaný smích. Podobně tomu bude v nadcházející sezoně 2016/17,” vypočítává ředitel MdB Stanislav Moša.

LIMONÁDOVÝ JOE, premiéra 22. října 2016 na Hudební scéně
„Whisky to je moje gusto, bez whisky mám v srdci pusto…“ a celá řada dalších již zlidovělých melodií a báječných textů dnes neodmyslitelně patří na první místo zlatého fondu českých hudebních komedií. Novinář, spisovatel, kreslíř i filmový scenárista a režisér Jiří Brdečka napsal v letech 1939 – 1940 pro časopis Ahoj na neděli seriál povídek, v němž zúročil svou zálibu v tématu Divokého západu. Dal tehdy vzniknout postavě Limonádového Joea – ideálního westmana, který místo whisky pije limonádu a přísně dbá na mravnost. V březnu roku 1944 se na jevišti divadla Větrník objevil usměvavý a čestný pistolník již jako titulní postava nové divadelní hry. Nesmrtelným se ovšem jeho pátrání po kakaové skvrně velikosti mexického dolaru stalo až díky filmovému zpracování v režii Oldřicha Lipského z roku 1964. Od té doby se pravidelně objevuje na televizních obrazovkách a neméně i na divadelních prknech. V MdB se režie ujme Petr Gazdík.

JEANNE D´ARC, premiéra 14. ledna 2017 na Hudební scéně
V červnu tohoto roku se v německém Niederhausenu, v divadle, které nechal v roce 1997 postavit Andrew Lloyd Webber pro evropské uvedení svého muzikálu Sunset Boulevard, odehraje světová premiéra muzikálu Jeanne d´Arc v režii Stanislava Moši a za účasti dalších členů jeho realizačního týmu. Hudební aranžmá Daniela Kyzlinka bude dirigovat Dan Kalousek, kostýmy navrhuje Andrea Kučerová a choreografie bude dílem Michala Matěje. Příběh o křehké dívence z malé vesničky Domrémy, která dokázala zmobilizovat morální síly okupanty porobené Francie, která se postavila do čela vojsk, která dovedla svého do té doby činu neschopného krále ke korunovaci a která byla následně zaprodána nepříteli, jenž ji skandálně soudil a pak ji nechal potupně upálit, zaujal v historii mnohé autory. Nejnověji pak mladou německou skladatelku Maricel Wölk, která oděla Johančin osud do soudobého hudebního hávu. Stanislav Moša připraví i brněnskou premiéru.

BEATLES, premiéra 4. března 2017 na Hudební scéně
Čtyři šestnáctiletí hrdinové původního příběhu si hrají na to, že jednou „budou jako Beatles“ tak usilovně, až se z garážové zkušebny propadnou do Beatlelandu neboli Broukozemě. Broukozem je prazvláštní svět plný bizarních postaviček a snových krajin, svět, kde se James Bond potkává s Medvídkem Pú a kterému vládne čtyřjediná božská bytost, která se jmenuje GeorgeJohnPaulRingo. A je to zejména svět plný písní Beatles, které v nové inscenaci zazní v osobitých úpravách: Here Comes the Sun, Lucy in the Sky with Diamonds, All You Need Is Love, Dont Let Me Down, Michelle, Help!, Strawberry Fields Forever… V samém středu Broukozemě pak leží nahrávací studio Abbey Road, kde celé putování okouzlených chlapců vyvrcholí velkolepým mejdanem plným beatlesovské hudební euforie. Původní jukebox-muzikál osvědčeného autorského tria Slovák-Šotkovský-Štěpán a specialisty na písně Beatles Zdenka Merty nabídne vydatnou porci radosti z nestárnoucích hitů. Stano Slovák bude zároveň režisérem nové inscenace.

VIKI KRÁČÍ ZA ŠTĚSTÍM, premiéra 22. dubna 2017
Žijící klasici brněnského hudebního divadla Milan Uhde a Miloš Štědroň přicházejí po trojici adaptací klasických literárních děl napsaných pro MdB (Nana, Červený a černý, Divá Bára) tentokrát se zcela jinou látkou – hravou, nápaditou komedií ze současnosti v kabátě jazz-bluesového muzikálu. Inscenaci hudebně doprovodí dnes už legendární swingový orchestr B-Side Band. Režírovat bude Juraj Nvota.

Čtveřici muzikálů doplní pět činoherních premiér – Zamilovaný Shakespeare autorů Marca Normana, Toma Stopparda a Lee Halla, Ryba potmě Larryho Davida, drama O myších a lidech Johna Steinbecka či Žítkovské bohyně brněnské rodačky Kateřiny Tučkové. Hned první činohra, Frank Pátý, bude tak trochu “hudebním divadlem”. Kousavou komedii Friedricha Dürrenmatta totiž opatřil hudbou Paul Burkhard, tvůrce slavného Ohňostroje.

Ilustrační foto: Tino Kratochvil