Městské divadlo Brno tradičně na začátku března odtajňuje premiérový repertoár následující divadelní sezony, v tomto případě s letopočtem 2011/12. V souvislosti s touto událostí letos ředitel MdB Stanislav Moša mimo jiné uvádí:
“Jak je tomu v tomto měsíci již po několik let obvyklé, představuji vám inscenace, které budeme postupně uvádět v následující sezoně. Jsem rád, že naši uplynulou práci provázejí nadšené reakce diváků i kritiků, kteří jednohlasně hovoří o tom, že Městské divadlo Brno disponuje naprosto jedinečným uměleckým souborem, a to nejen ve srovnání s jinými divadly v České republice, ale i ve světě,” říká Stanislav Moša a vypočítává úspěchy svého týmu nejen na domácích scénách, ale i v zahraničí. Upozorňuje rovněž na nejrůznější prestižní ocenění, která jednotliví umělci často získávájí.
“Stejně jako v minulých sezonách chystáme celkem 10 premiér, z nichž pět bude uvedeno na Činoherní scéně a pět na Hudební scéně,” prozrazuje ředitel, manažer, režisér a dramatik Stanislav Moša.

Nás samozřejmě ponejvíce zajímá, čím letos divadlo z brněnské Lidické třídy potěší muzikálové publikum. Pojďme si tedy nové tituly stručně představit.

Martin Doepke: KRÁSKA A ZVÍŘE

Premiéra 23. září 2011
Režie: Stanislav Moša a Stano Slovák

Jedna ze světově nejslavnějších pohádek se dočkala i muzikálové verze. Jejím autorem je německý skladatel Martin Doepke, který ve spolupráci s libretistou Ch.Bieniekem a textaři E.Schlimbachovou a G.Stevensem vytvořili pozoruhodné dílo. Muzikál po mimořádně úspěšné německé premiéře v Kolíně nad Rýnem roku 1994 absolvoval několik zdařilých turné po celém Německu, z nichž nejaktuálnější bylo loňské provedení v režii Stanislava Moši, se kterým MdB navštívilo Lucembursko, Německo, Švýcarsko, Itálii a Rakousko. Hlavní inovací německého muzikálového libreta o kupci, který upadne do spárů obávaného, zrůdně vyhlížejícího vládce opuštěného zámku a musí mu přislíbit za vysvobození jednu ze svých tří dcer, je jeho lokalizace – původně francouzská pohádka je zařazena do ospalého prostředí typicky německé vesničky. Právě tam sní Kráska, nejmladší z trojice dcer, svůj sen o vytržení z provinční nudy – proto je ochotna i vstoupit do služby ke Zvířeti. To se ovšem nelíbí těžkopádnému chasníkovi Gustavovi, který si na Krásku už dlouho myslí a proto zorganizuje lynč Zvířete, na nějž ochotně vyrazí celá vesnice. V poslední chvíli si však Kráska uvědomí, že její nejasný cit ke Zvířeti není soucit, ale láska….

Frank Wildhorn, Leslie Bricusse: JEKYLL A HYDE

Premiéra 12. listopadu 2011
Režie:Petr Gazdík

Brněnská premiéra světově úspěšného hororového muzikálu Jekyll a Hyde se přesunula z letošní do příští divadelní sezony. Dílo mělo světovou premiéru v Houstonu v roce 1990 a po sedmi letech se probojovalo na Broadway a odtud do celého světa. V české premiéře Jekylla a Hydea uvedlo Hudební divadlo Karlín v březnu 2005. Hlavním hrdinou muzikálu je bytost dvou podob těla i duše Jekyll-Hyde.
Dr. Jekyll je vážený vědec, který ve snaze nalézt lék pro svého duševně nemocného otce objeví recept na potlačení části osobnosti. Svůj přípravek vyzkouší sám na sobě. Promění se v ďábelského Edwarda Hyda, který je ztělesněním všeho špatného, co v člověku je. Bezuzdně páchá brutální vraždy. Dokáže se ale pomocí léku opět stát původním Dr. Jekyllem. Jekyll se snaží směs zdokonalit, ale po určité době zjišťuje, že se mu návraty do podoby slušného a dobrého Jekylla přestávají dařit. Aby mohl strašného Hyda zprovodit ze světa, musí Jekyll dokázat zničit sám sebe…
MDB má v současné době jistě všechny předpoklady, aby se diváckého hitu zhostilo na té nejvyšší umělecké úrovni.

Zdenek Merta, Stanislav Moša: OSUDOVÁ KOMEDIE – OČISTEC

Premiéra 28. ledna 2012
Režie: Stanislav Moša

Po vážnějším Peklu přichází osvědčená domácí autorská dvojice s 2. dílem hudební trilogie, který nás zavede do ženského kláštera, jenž se stane dočasným útočištěm členů známé rockové kapely, kteří se na posvátném místě v převleku skrývají před nebezpečnými zločinci. Svérázní muzikanti se musí přizpůsobit proti své vůli zvyklostem řádu a ze dne na den zapomenout na běžné světské požitky, kterým se v civilním životě hojně oddávali – sex, drogy a alkohol totiž za brány kláštera rozhodně nepatří! Každá minuta jejich života se stává hotovým očistcem. Konfrontace dvou diametrálně odlišných světů přináší krom řady komediálních situací i množství napětí, vnějších i vnitřních konfliktů, a to nejen v životě samotném, ale i v hudbě.

Donna B. Cross, Dennis Martin: PAPEŽKA JANA

Premiéra: 24. března 2012
Režie: Stanislav Moša

Papežka Jana byla podle středověké legendy žena, jenž byla papežem v období 855-857. Až do 17. století byla její existence brána jako fakt. Současnými historiky a religionisty je však považovaná za fiktivní osobu, jejíž původ lze hledat v anti-papežské satiře.
Staré legendy se ujala americká spisovatelka Donna B. Cross a napsala světový bestseller Papežka, podle kterého zkomponoval mladý německý hudební skladatel Dennis Martin svůj nový muzikál. Jeho světová premiéra se odehraje v německé Fuldě 3. června tohoto roku v režii Stanislava Moši a již dnes je dopředu na tuto inscenaci prodáno 50 tisíc vstupenek. Nebývalý a neotřelý příběh plný tajemství, touhy, vášně i sebeobětování následně uvede režisér Moša i na své domovské scéně v Brně v překladu Michaela Prostějovského. Brno se tak stane druhým městem na světě, kde bude horká muzikálová novinka nastudována.

Milan Uhde, Miloš Štědroň, Leoš Kuba: DIVÁ BÁRA

Premiéra: 12. května 2012
Režie Juraj Nvota

Milan Uhde a Miloš Štědroň už patří mezi nestory (nejen) brněnské muzikálové scény – jejich Balada pro banditu obletěla celou republiku, úspěch měli v Brně i s dalšími projekty Nana a Červený a černý. Tentokrát se obrátili k látce ryze české – k Divé Báře Boženy Němcové, a ke spolupráci přizvali ještě dalšího hudebního skladatele, Leoše Kubu. Milan Uhde v příběhu silněji akcentuje i tragický osud samotné autorky a vypráví velké drama, ve kterém Bára bojuje za právo na vlastní svobodnou existenci i za štěstí kamarádky Elišky, nucené do sňatku s nemilovaným mužem. Poslední muzikálový titul sezony tak slibuje nový pohled na klasické české téma.

Z činoherních titulů se diváci mohou těšit na lidovou hru Mojžíš (premiéra 10. září 2011), psychothriller Zmatení jazyků (22. října 2011), klasickou komedii Zkrocení zlé ženy (17. a 31.12. 2011), tragikomedii Cid (11. února 2012) a českou komedii dell’arte Tři v tom (28. dubna 2012).
Jak vidno, čeká diváky, inscenátory, herce i divadelní publicisty v Brně opět mimořádně silná sezona slibující řadu nevšedních zážitků.

Ilustrační foto: Jef Kratochvil (dva pohledy na Hudební scénu a portrétní foto ředitele Stanislava Moši)