Kdo by pod názvem Kudykam očekával pouze turistického průvodce, šeredně by se mýlil… KUDYKAM je i názvem právě vznikající divadelní hry a také jednou z jejích hlavních postav.
Petr Hapka a Michal Horáček patří k sobě téměř stejně jako Voskovec s Werichem, A.L.Webber s Timem Ricem nebo Suchý s Molavcovou. V podstatě se už dlouho očekávalo, kdy autoři superhitů Levandulová, V Penzionu svět, Stěstí je krásná věc či Mohlo by tu být i líp zčeří také české divadelní vody. Již před časem se mluvilo o původním muzikálu podle scénáře Michala Viewegha. Nakonec přichází zmíněná autorská dvojice s vlastním dílem, hrou se zpěvy Kudykam. A nemíří nijak nízko – na realizaci se dohodli rovnou se Státní operou v Praze. Premiéra by se měla uskutečnit 22.září 2009, ale na přípravách inscenace už se začíná pracovat.
K napsání veršovaného libreta Michala Horáčka inspiroval nejen text vlastní písně V Penzionu svět, ale také Komenského Labyrint světa a ráj srdce. Hlavním hrdinou hry bude mladík Martin, člověk hledající a tápající. Jeho rádcem se stane právě jakési přání, zhmotněné do postavy Kudykama. Mezi Martinem a Kudykamem podle autorů vznikne silné pouto, vztah mistra a žáka. Filozofií tápání tak možná dílo připomíná Landovo Tajemství Zlatého draka uvedené nedávno v Brně, ovšem zřejmě v daleko křehčím a poetičtějším “balení”.
Oba autoři shodně odmítají, že by šlo o další z řady muzikálů. “Nejsem dramatik, takže to nepovažuji ani za divadelní hru. Jsem textař, tudíž je to dlouhý text o více než tisícovce veršů, z nichž některé Hapka zhudebnil,” uvádí Michal Horáček a dodává: “Jelikož píseň mívá jen kolem dvaatřiceti veršů, řekl jsem si, že si jich jednou napíšu, kolik budu chtít. Nesmírně mě to osvobodilo, dalo mi to nepoznané inspirace a možnosti.” Vedle nových písní a šansonů se ve hře objeví i několik osvědčených hitů této autorské dvojice. Instrumentaci provede Ondřej Brzobohatý, který též dopíše propojovací scénickou hudbu.
Známá už je také režisérská osobnost a několik představitelů hlavních rolí. Režiséra vybíral Michal Horáček velmi pečlivě – v hlavě se mu honila řada zvučných jmen od Hany Burešové přes Jana Svěráka až po Vladimíra Morávka. Nakonec se rozhodl pro režiséra Městského divadla ve Zlíně Doda Gombára. Oceňuje nejen to, že má Gombár zkušenosti s velkým jevištěm, ale že je také sám muzikantem. V hlavních rolích by autoři rádi viděli Vojtěcha Dyka, Richarda Krajča, šansoniéra Csongora Kassaiho, Marthu Issovou, Ninu Divíškovou nebo Jana Budaře. Nelze vyloučit, že v inscenaci krom stálého obsazení pohostinsky vystoupí i Karel Gott, Lucie Bílá nebo Dan Bárta…
Není bez zajímavosti, že Státní opera se nebrání moderním směrům a tradiční operní repertoár vyvařuje novinkami na rozhraní divadelních žánrů. V minulosti tak uvedla nejen Bernsteinův muzikál Candide, ale také například původní operu Zdenka Merty La Roulette a baletní muzikál Petra Maláska a Libora Vaculíka Fantom Opery. Intenzívní jednání kdysi vedl její intendant také s Karlem Svobodou. Na jeviště SOP měla zamířit buď nakonec nedopsaná muzikálová opera Rasputin nebo dokonce muzikál Hrabě Monte Cristo. Bohužel se jeho uvedení nepodařilo skloubit s repertoárovým provozem operního domu, takže produkce nakonec volila osvědčený Palác kultury. Doufejme, že ohlášený KUDYKAM se premiéry dočká.

Foto: Universal