Zatímco včera jsme zveřejnili plány plzeňského divadla pro příští divadelní sezonu, dnes vám přinášíme právě zveřejněný dramaturgický plán Městského divadla Brno. Tato přední česká scéna chystá v sezoně 2013/14 čtyři hudební premiéry a dalších pět nových inscenací činoherních. Z muzikálového žánru se diváci mohou těšit na horké světové novinky jako Flashdance a Mladý Frankenstein, původní český muzikál Don Juan! a dnes již klasickou hudební komedii Sliby chyby. Naopak s dříve zmiňovanou operetou Piráti z Penzance se v příští sezoně zatím nepočítá.

Jen pár dnů po premiéře na Broadwayi uvede MdB na Hudební scéně hned v září v režii Stanislava Moši jako první divadlo v Evropě muzikál „Flashdance“, který spolu napsali Tom Hedley, Robert Cary a Robbie Roth podle stejnojmenného legendárního filmu. Publikum se seznámí s příběh nebojácné a půvabné osmnáctileté dívky Alex Owensové, která ve dne pracuje jako svářečka a v noci tančí v luxusním baru. Alex zápasí o svou nezávislost a lásku a touží po splnění velkého snu – dostat se na Pittsburghskou taneční konzervatoř. Dílo nabízí skvělou hudbu a odvážná taneční čísla.
“Muzikál Flashdance chystáme za poměrně široké koprodukce několika agentur. Rok se bude hrát v Brně a pak vyjede na velké evropské turné v mezinárodním obsazení,” vysvětluje Stanislav Moša.

Hned čtyři autoři jsou podepsáni pod novým a přímo pro brněnské divadlo napsaným muzikálem. Vašo Patejdl, Ivan Hubač, Eduard Krečmar a Martin Hrdinka spojili své síly a stvořili dílo zpracovávající romanticko-historické téma s názvem „Don Juan!“. Režírovat bude Petr Gazdík.

Broadwayský muzikál Sliby chyby vznikl podle oscarového scénáře k filmu Byt, jehož autorem je filmař Billy Wilder. Snad každý jej má v paměti jako autora snímku Někdo to rád horké, Wilder sám však považoval za své nejlepší filmové dílo právě Byt z roku 1960, oceněný pěti Oscary (tři pro Wildera za nejlepší námět, scénář a režii). V roce 1968 vznikla muzikálová verze příběhu pod názvem Promises Promises (Sliby chyby) hudebního skladatele Burta Bacharacha, textaře H.Davida a dramatika Neila Simona. Muzikál získal dvě ceny Tony Awards a hlavně se mohl při prvním broadwayském uvedení pochlubit počtem 1281 repríz. Hlavním hrdinou příběhu plného zápletek je řadový úředníček, jeden z mnoha tisíců zaměstnanců velké pojišťovny. Touží po postupu a oslnivé kariéře, a tak svůj byt půjčuje svým nadřízeným pro jejich milostné pletky. Zmíněná hudební veselohra již zaznamenala nespočetně představení po celém světě, v Brně si na ni teď brousí zuby režisér Stano Slovák.

Nabídku nových titulů uzavře další muzikál, který v MdB bude mít evropskou premiéru. Ta světová se odehrála ve Spojených státech v roce 2007. Děj komediálního muzikálu s názvem „Mladý Frankenstein“ vychází ze stejnojmenného filmu z poloviny 70. let, který je parodií na klasické hororové produkce. V New Yorku byl nominován na tři ceny Tony a získal i cenu pro nejlepší muzikál v anketě divadelních kritiků. Jeho autoři Mel Brooks a Thomas Meehan již slavili po celém světě úspěch s jiným muzikálem, a to s Producenty. Na Lidické třídě bude Mladého Frankensteina režírovat Petr Gazdík.

Pro úplnost uvádíme také výčet nových činoherních incenací. Tentokrát půjde o černou komedii Rekviem za nesmrtelného, napínavou detektivku Podivný případ se psem či situační frašku Dvojitá rezervace. Pro dva tituly sáhá činoherní dramaturgie do zlatého fondu, ze kterého vybírá Strýčka Váňu Antona Pavloviče Čechova a slavnou Shakespearovu tragedii Král Lear.

Ilustrační foto: MdB a loga jednotlivých muzikálů