Divadlo J.K. Tyla v Plzni ústy svého ředitele Jana Buriana a šéfů uměleckých souborů Romana Meluzína (muzikál, opereta), Jiřího Pokorného (balet), Jiřího Pánka (opera), Juraje Deáka a Petra Kofroně (orchestr) představilo novinářům na tiskové konferenci plány zmíněné scény pro tuto divadelní sezonu 2012/13.

Plzeňské divadlo přichystá celkem 17 premiér, z toho čtyři v žánru muzikálu a operety (Růže z Argentiny, Nine, Polská krev, Footloose), dvě v baletu (Anna Karenina, Krvavá svatba), pět v činohře (Taková ženská na krku, Ošklivec, Sestup Orfeův, Je třeba zabít Sekala, Jak se vám líbí, Garderobiér) a čtyři v opeře (Tajemství, Fast a Markétka, Tosca, Bolero/Carmina Burana). Další dvě hry budou uvedeny na studiové scéně Divadla v Klubu. Tři tituly budou nastudovány ve světové premiéře, jeden v české (muzikál Nine) a dalších pět titulů bude v Plzni inscenováno poprvé. Soubor opery pak připravuje také celosezonní řadu oblíbených dopoledních matiné, které vyvrcholí 14. dubna šansonovým recitálem Jana Ježka a Stanislavy Topinkové – Fořtové.

Jak nám sdělil ředitel DJKT Jan Burian, divadlo se připravuje i na řadu zájezdů:

“Letos bude naše divadlo vystupovat například v Karlových Varech, Teplicích, Praze nebo v Hradci Králové. Již 6. září odehrála opera Mozartovu Kouzelnou flétnu v rámci Mezinárodního festivalu Jiřího Lobkowicze v Mělníku. Samozřejmě se chystáme i za hranice, tentokrát uvedeme v rámci Armel Opera Competition Festivalu v Szegedu soutěžní inscenaci soudobé opery V kárném táboře, v květnu pak navštívíme švýcarský Wintenthur se Smetanovým Tajemstvím,” vysvětluje Jan Burian.

DJKT je také tradičním spolupořadatelem mezinárodních festivalů Divadlo a Jazz bez hranic, během něhož zazní na scéně Velkého divadla mimo jiné i swingový muzikál Jiřího Suchého Hodiny jdou pozpátku (26. listopadu 2012).

Ve své činnosti bude pokračovat i Klub mladých diváků a baletní škola DJKT. 22. září během slavnostního galavečeru oslavíme 110. výročí od otevření historické budovy Velkého divadla. 24. září pak bude zahájen prodej předplatného, kde si mohou zájemci vybrat z rekordních jednačtyřiceti abonentních řad.

Foto: Pavel Křivánek

1) Roman Meluzín v rozhovoru se zástukyní médií
2) Roman Meluzín, Jiří Pánek, Jan Burian, Juraj Deák, Jiří Pokorný a Petr Kofroň během tiskové konference